Case om barn med fødevareallergi


2-årig dreng med hurtigt indsættende rødligt nældefeberlignende udslæt på læber og omkring munden ved indtagelse af forskellige fødevarer.
Forældrene er i tvivl om sammenhængen, men de er ret sikre på at han i hvert fald reagerer på tomat og remoulade. Der må dog også være andre ting, da han godt kan reagere på andre fødevarer også. Han har desuden tilbagevendende diarre og han virker som om han har ondt i maven.
Begge forældre har høfeber.
Priktest for mælk og æg viser positivt udslag for æg.
Ved gennemgang af hans kost passer den positive sensibilisering for æg med at han netop får symptomer ved indtagelse af fødevarer med æg i.
Familien vejledes i en diæt uden æg og der planlægges en fødevareprovoaktion med æg. Dette for at bekræfte diagnosen og for at forsøge at fastlægge en evt. tærskelværdi. Nogle fødevareallergikere kan godt tåle spor af fødevaren uden at reagere.
Overvejer adrenalinpen, men venter med at udskrive til efter provoaktionsforsøget.
Skriver et brev til vuggestuen med instruks om elimination af æg fra kosten.

Desuden snak om perioralt udslæt ved indtagelse af tomat og remoulade. Dette er ikke en allergi, men en lokal irritationstilstand. Det vil forsvinde med alderen.

Barnet vil blive fulgt i klinikken med løbende kontroller og der vil blive foretaget nyt provokationsforsøg efter et års tid.