Fødevareallergi - Definition og epidemiologi


Ved fødevareallergi forstås reproducerbare symptomer ved indtag af en specifik fødevare 
forårsaget af et specifikt immunologisk respons.

Det er protein-delen af fødevaren, man reagerer på.

6-8% af børn har fødevareallergi i løbet af de første 3 leveår.
De hyppigste fødevare-allergener hos små børn er mælk og æg.
Prognosen herfor er rigtig god. Ca. 90% af mælkeallergiske børn kan tåle mælk inden de fylder 3 år, og ca. 65% af børn med allergi overfor æg kan tåle æg inden 6-årsalderen. Børn kan også vokse sig fra andre fødevareallergier, inkl. nødder og peanuts, og derfor afsluttes børn ikke fra børneafdelingen så længe de har fødevareallergi.

3-4% af voksne har fødevareallergi Hos voksne dominerer allergi overfor nødder, peanuts, fisk og skaldyr, soja og hvede. Det er dog muligt at udvikle allergi overfor alle fødevarer, der indeholder protein, og man kan udvikle fødevareallergi gennem hele livet.

Figur 1